L’animal a l’esquena és un espai per a l’intercanvi i formació d’artistes i creadors. Maria Muñoz i Pep Ramis, directors artí­stics de la companyia de dansa Mal Pelo, inicien l’any 1997 la restauració i adaptació dels espais al Mas Espolla, definint els punts de partida del centre de creació i recerca. Del 2001 al 2010, codirigeixen juntament amb Toni Cots, el projecte artí­stic. Des del 2011 Maria Muñoz i Pep Ramis dirigeixen L’ Animal a l’esquena amb la col·laboració d’un equip d’assessors artí­stics.

El nom L’animal a l’esquena fa al·lusió a la imatge d’un animal carregat sobre l’esquena, sobre una columna que és l’eix central del cos i del moviment. És una imatge que evoca també una certa condició de fragilitat i de qüestionament del lloc i expressió del cos.

L’objectiu principal de L’animal a l’esquena és instaurar els vincles i les connexions entre creadors, pensadors i públic de manera que el centre es pugui convertir en un lloc comparti dins d’un marc d’investigació de la pràctica artí­stica basada en el cos. Un marc d’investigació entés com un procés acumulatiu, de contextualització i reflexió, de formació i d’intercanvi.

L’animal a l’esquena vol reflectir la necessitat actual de la pràctica contemporània de les arts de definir un marc crí­tic mitjançant la presència de diferents veus i visions, amb la finalitat de buscar un canvi de valors en relació amb la visualitat, la textualitat, la identitat i la corporalitat. L’animal a l’esquena constituït com a refugi temporal en el que la diversitat sigui reconeguda i acceptada.

L’animal a l’esquena es troba ubicat a la finca del Mas Espolla, Celrà, una antiga masia rodejada de 24 hectàrees de conreu, vinya, oliveres i bosc mediterrani, a peu de Les Gavarres. La decisió de crear un lloc per la creació en un terreny rural, lluny de les ciutat, es basa en la idea que és possible, i necessari, construir espais de reflexió i recerca en àmbits que li son favorables. És fruit d’un posicionament social i polític que ens situa en una certa perifèria geogràfica i de pensament. L’animal a l’esquena és un projecte pioner en el territori i a nivell internacional. El projecte es va nodrint i adaptant a les experiències dels creadors que l’habiten.